Wednesday, December 10, 2008

HINA BAHASA MELAYU - BILA SEMUT DI SEBERANG JALAN NAMPAK, GAJAH DIDEPAN MATA TAK NAMPAK!!!

MASALAH papan tanda pelbagai bahasa di George Town, Pulau Pinang belum selesai, kini Perak pula mahu memanaskan lagi isu ini.

Walau apa pun hujah mengenai cadangan untuk menggantikan papan tanda jalan yang sedia ada dengan papan tanda pelbagai bahasa di Taman Cempaka, Ipoh, ia tidak patut dilaksanakan.

Bermula dengan usaha yang boleh dianggap penghinaan terhadap bahasa kebangsaan, ditakuti ia akan mengotak-katikkan dasar-dasar yang telah ditetapkan oleh kerajaan pusat.

Penggunaan papan tanda pelbagai bahasa dan tulisan perlu dihentikan. Kita perlu mencari jalan penyelesaian supaya tidak diketawakan oleh generasi cucu cicit kita nanti.

Melihat perkembangan yang semakin tidak sihat ini, maka Akta Dewan Bahasa dan Pustaka 1967 patut dipinda dan dibentangkan di Parlimen dalam kadar segera.
Ini kerana terdapat kelemahan dalam Akta itu hingga menyebabkan DBP tidak mempunyai 'taring' dan kuasa undang-undang dalam soal bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

DBP yang diletakkan tanggungjawab memartabatkan bahasa kebangsaan tidak dapat bertindak ke atas kerajaan negeri Pulau Pinang yang menggunakan pelbagai bahasa untuk papan tanda jalan di negeri tersebut.


kah kah kah…. tukarlaaah dulu nama UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION … ini bukan dalam bahasa melayu…. cakap nak berjuang untuk melayu…. nama gerombolan pun tak pakai nama melayu…. kah kah kah…

kah kah kah… asik asik nama jalan…. asik asik hina bahasa melayu … kah kah kah

kah kah kah…. tak kan tak nampak berselirat iklan besar besar dalam bahasa inggeris… tak kan mata rabun… janganlaa buat tak sedar…kah kah kah…

…depan pejabat dewan bahasa dan petaka tu ada iklan dalam bahasa inggeris … terpampang… tak kan tak nampak….

..depan angkasapuri ada berselirat iklan dalam bahasa inggeris… tak kan tak nampak…

… sepanjang lebuh raya perseketuan ada banyak iklan dalam bahasa inggeris… lebih besar dari nama jalan…. tak kan mata rabun….

kah kah kah….itu pasal orang cakap ZINA ZAIN DI HUJUNG LAUT NAMPAK….
BIK MAMA ATAS KATIL TAK NAMPAK…..
kah kah kah…

(Petikan : Tukartiub)

2 comments:

perunding said...

putra,kenapa lama tak singgah siasa.
mari kita kempen prk p36.


nama jalan tu ditambah tulisan dalam pelbagai bahasa,termasuk tulisan jawi.

bukannya ditukarkan makna bahasa tu.

contoh
jalan bahagia
tukar kpd happy road.
tak...cuma ditukar kpd tulisan/huruf jawi,chinese,tamil.

rumi pun asal dari orang putih.
jawi dari arab.

apa abjad/huruf tulisan orang melayu ekk...

putra revolusi said...

perunding,

Terima kasih kerana mengajak saya aktif kembali dlm Siasah. Sbnarnya saya masih mengikuti blog Siasah, cuma kekangan waktu tidak mengizinkan saya menulis.Tapi apa pun,harap sdr terus sudi-sudikan diri mengikuti blog saya. Kadang-kadang saya juga ada menulis dlm blog KedahLanie@gmail.com atas nama deenejad.
T.kasih